Bijdendijk

Transportkosten stijgen: dit is het effect voor je kopje koffie

bijdendijk

Transportkosten stijgen: dit is het effect voor je kopje koffie

De transportsector heeft het moeilijk. De transportkosten stijgen de pan uit. Daarnaast zijn er steeds strengere controles op de verzending en het transport van bijna alle goederen. In de koffiewereld is dat niet anders. Dit geldt ook voor de verzending van koffie uit koffieproducerende landen naar ons kantoor. Bovendien stijgen ook de kosten voor het verzenden van de koffiebonen naar onze klanten.

Hout kosten
Voor het transport van koffie wordt hout gebruikt. Dit komt doordat de koffiebonen op pallets gestapeld zijn. Deze pallets zijn gemaakt van hout en zijn ook een stuk dikker dan de pallets die we allemaal gewend zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat de pallets de grote aantallen met koffie gevulde zakken moeten kunnen dragen. De prijzen voor hout zijn, heel begrijpelijk, flink gestegen. Er worden steeds meer inspanningen geleverd om het milieu te beschermen en zoveel mogelijk bos in stand te houden. Om dit te kunnen garanderen zijn er verschillende keurmerken ingevoerd. Bij Bijdendijk hechten we veel waarde aan deze labels omdat we geloven dat een beter milieu bij onszelf begint. Naast pallets wordt er af en toe de keuze gemaakt om bonen op een pallet in een houten kist te vervoeren, die vervolgens in de zeecontainer gaat. Nogmaals, de prijs van hout zal de transportprijs verder verhogen.

Dieseltoeslag
Een ander fenomeen is de dieseltoeslag. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de dieselprijzen enorm gestegen. Transportbedrijven beschermen zich vooraf tegen de stijgende dieselprijzen. Dit is de zogenaamde dieseltoeslag. Deze toeslag wordt door transportbedrijven gebruikt om te garanderen dat zij voor hun opdrachtgevers kunnen blijven werken zonder zelf failliet te gaan door de stijging van de dieselkosten. Dit heeft uiteindelijk ook gevolgen voor de prijs van een kopje koffie. Het wordt duurder om het bruine goud te verzenden, wat ook de prijs van onze bonen zal verhogen.

Andere kosten
Ook op veel andere gebieden worden kosten gemaakt om de koffie naar Europa te krijgen. Voor de havens worden onder meer terminaltoeslagen betaald. Daarnaast wordt per container een zogenaamde beveiligingstoeslag betaald. Deze beveiligingsheffing stelt de douane en de overheid in staat om terroristische activiteiten tegen te gaan. Gelukkig zijn deze laatste twee toeslagen niet onderhevig aan het moment en fluctueren deze prijzen niet enorm. Toch heeft alles te maken met de uiteindelijke prijs.

Bij Bijdendijk houden we dagelijks de kosten in de gaten om jou te kunnen voorzien van de beste koffiebonen tegen een goede prijs. Daarbij zijn we afhankelijk van verschillende factoren die de prijs van koffie kunnen beïnvloeden. Bij Bijdendijk proberen we hier altijd zo goed mogelijk mee om te gaan.