Bijdendijk

KOFFIE UIT ETHIOPIËKOFFIE KOPEN


CONTACT

ETHIOPIË KOFFIE

Continent: Afrika
Hoogte: 1000 – 2100 MASL
Beoordeling: Yirgacheffe, Sidamo, Limu, Teppi, Bebeka, Lekempti, Harrar, Lekempti 5, Djimma 5, Sidamo 4
Schermgrootte: voornamelijk scherm 14 “
Rassen: Ethiopische variëteiten (Heirloom)
Verwerkingsmethoden: gewassen en ongewassen
Oogstperiode: tussen oktober – februari
Totale productie: (uitgedrukt in zakken van 60 kg) Ongeveer 6.000.000

De bakermat van koffie waar koffie in het wild groeit en waar volgens de verhalen ook het woord koffie vandaan komt. Koffie wordt al sinds de 9e eeuw als drank gemaakt in Ethiopië. De verschillende regio’s in Ethiopië zijn Sidamo, Yirgacheffe, Limu, Jima, Lekempti en Harrar. De koffie uit deze streken wordt vaak genoemd naar de naam van de streek met een bepaalde graad, zoals Sidamo graad 2, Yirgacheffe graad 2, etc.

De Sidamo-koffie komt uit het gebied ten zuiden van Addis. De koffie wordt verbouwd tussen 1600 en 1900 meter hoogte. Onze voorkeur gaat uit naar de gewassen koffie uit dit gebied, namelijk Sidamo Grade 2 en meer zelden de Grade 1.
In dit gebied wordt ook ongewassen koffie geproduceerd; Sidamo graad 4.

Rond het stadje Yirgacheffe, dat overigens in de regio Sidamo ligt, wordt koffie vooral verbouwd op kleinere plantages op zo’n 1900 meter boven zeeniveau. Veel van de plantage-eigenaren zijn lid van een coöperatie.

Jimma ligt in het zuidwesten van Ethiopië. Het grootste percentage Djimmah-koffie komt uit de nabijgelegen regio Illubabor. Djimmah-koffie is goed voor ongeveer 50% van de totale koffie-export uit Ethiopië. De meest bekende graad is de graad 5 ook wel Mocca Djimmah genoemd.

Bijdendijk kan u de volgende koffies aanraden:
• Ethiopië Sidamo Graad 2
• Ethiopië Yirgacheffe Graad 2
• Ethiopië Djimmah Graad 5

Deze koffies kenmerken zich door een fruitig en zoet smaakprofiel, waarin in de Sidamo en Yirgacheffe bessen, kiwi en soms zelfs aardbei te herkennen zijn. De Djimma neigt meer naar fruitig en wijnachtig met een volle en krachtige body en een medium tot lage zuurgraad.

WELKE KOFFIE ZOEKT U?

Neem gerust contact met ons op als je koffie wilt praten! Er staat altijd iemand binnen ons team klaar om je te helpen

KOFFIE KOPEN


AANBIEDINGSLIJST