Bijdendijk

Wat is coffee cupping en waarom doet Bijdendijk het?

bijdendijk

Wat is coffee cupping en waarom doet Bijdendijk het?

We houden allemaal van goede koffie. Maar hoe weet je dat koffie van hoge kwaliteit is? En wat komt er kijken bij het selecteren van de beste bonen? In deze blog leggen we uit hoe we dat doen en geven we antwoord op deze vraag.

Bij Bijdendijk werken we nauw samen met verschillende koffieboerderijen en exporteurs. Op deze boerderijen werken de boeren hard om de beste koffiebonen te produceren. Toch kunnen we er niet vanuit gaan dat de koffie die we importeren koffie is van de allerbeste kwaliteit. Om dit te garanderen worden de koffiebonen op verschillende punten gecontroleerd en onderzocht.

De bonen testen
Als de koffiebonen in ons magazijn aankomen, gaan we meteen aan de slag. Eerst kijken we naar de fysieke conditie van de boon. Zien we onregelmatigheden? Heeft de boon de juiste hoeveelheid vocht? Zijn de bonen aangetast door schimmel, plantenziekte of hebben ze andere gebreken? Door goed naar de bonen te kijken, kunnen we de eerste problemen voorkomen.

De boon roosteren
Nadat de koffiebonen de eerste keuring hebben doorstaan, branden we een deel ervan. Door de koffiebonen te branden, kunnen we van binnenuit zien of de bonen van goede kwaliteit zijn. Na het branden van deze portie koffiebonen hebben we er een aantal apart gehouden voor verder onderzoek naar de kwaliteit van de boon. Zo controleren we of het proces van koffiebranden stabiel is en komen we geen onregelmatigheden tegen.

Koffie cuppen
De laatste stap in het kwaliteitsbeoordelingsproces is het cuppen van de koffie. Dit is een ongelooflijk belangrijk onderdeel. De koffiebonen, die net gebrand zijn, worden gemalen en verwerkt tot gemalen koffie. Deze koffie wordt vervolgens getest door middel van coffee cupping. Je kunt dit zien als een soort koffieproeverij. In dit deel wordt gekeken naar een aantal variabiliteiten. We onderzoeken het aroma, de smaak en de body van de koffie.

Elk onderdeel wordt apart gescoord door onze professionele koffietesters. Wij werken volgens een bepaalde internationale standaard om te kijken of de koffie een bepaald aroma, smaak en nasmaak heeft. Door diepgaand koffie te cuppen, weten we precies hoe onze koffie smaakt en leveren we alleen de beste kwaliteit koffie aan onze klanten.

Groene koffie van de beste kwaliteit
Bij Bijdendijk willen we kunnen garanderen dat we de allerbeste en lekkerste koffiebonen leveren. Bij Bijdendijk testen en beoordelen we al onze groene koffie zorgvuldig om de beste kwaliteit voor onze klanten te garanderen. De verschillende testen die wij toepassen op de binnenkomende partijen worden strikt gelogd en uitgevoerd volgens de strikte internationale richtlijnen. Zo kunnen we onze klanten de beste koffie tegen de beste prijs garanderen!

Bijdendijk-proeverij

“We zijn altijd op zoek naar de beste koffie voor onze klanten! “

Marieke van Dalfsen

Kwaliteitsafdeling.