Bijdendijk

KOFFIE UIT GUATEMALA

GUATEMALA KOFFIE

Continent: Midden-Amerika
Hoogte: 1100 – 2100 MASL
Sortering: harde boon (HB) en strikt harde boon (SHB)
Schermgrootte: Scherm 14-15 omhoog
Soorten: van Arabigo, Bourbon, Typica, Maragogype
Verwerkingsmethoden: Gewassen
Oogstperiode: tussen december – maart
Totale productie: (uitgedrukt in zakken van 60 kg) Ongeveer 3.500.000

Het is waarschijnlijk dat jezuïtische missionarissen halverwege de 18e eeuw koffie in Guatemala hebben geïntroduceerd. Net als in Costa Rica werd koffie door de toenmalige president Barrias gebruikt als middel om de economie te stimuleren. De belangrijkste koffieproducerende regio’s in Guatemala zijn Antigua, Huehuetenango, Coban, Nuevo Oriente, San Marcos en Fraijanes.

Het koffiegebied van Antigua ligt tussen de drie vulkanen Agua, Acatenango en Fuego. Het is een vallei met als uitvalsbasis de stad Antigua, waaraan het gebied zijn naam dankt. De koffie wordt verbouwd in de vallei, die al op 1600 meter hoogte ligt. De ligging van dit gebied is uniek, omdat de vulkanische aarde het hele jaar door zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid.

Een ander gebied is Huehuetenango, deze Huehuetenango spreek je uit als Wee Wee Te Nango. Dit is een niet-vulkanisch gebied dat ook hoog boven de zeespiegel ligt en vrij droog is. Op zo’n 2000 meter hoogte wordt hier koffie verbouwd.

Gelegen in het noordelijke deel van Guatemala; een subtropisch gebied. De naam Coban komt uit het Maya-dialect en betekent zoiets als ‘plaats van de wolken’. Dit heeft alles te maken met de regenval in het gebied, de bewolking en de hoge luchtvochtigheid.

De termen Strictly Hard Bean (SHB) en Hard Bean (HB) worden gebruikt om de hoogte aan te geven waarop de koffie is verbouwd. De koffie die op hoogtes boven 1.300 meter wordt geteeld, groeit langzamer, waardoor de boon stevig en compact is, vandaar Strictly Hard Bean.

Bijdendijk kan u de volgende koffies aanraden:
• Guatemala SHB Antigua
• Guatemala SHB Huehuetenango
• Guatemala SHB Coban

Deze koffies worden gekenmerkt door een fruitig smaakprofiel met tonen van chocolade, citrus en sinaasappel, een ronde en zoete body met een gemiddelde zuurgraad

WELKE KOFFIE ZOEKT U?

Neem gerust contact met ons op als je koffie wilt praten! Er staat altijd iemand binnen ons team klaar om je te helpen

KOFFIE KOPEN