Bijdendijk

KOFFIE UIT INDIA

INDIA KOFFIE

Continent: Azië
Hoogte: 700 – 2000 MASL
Sortering: Plantage A, B en C.
Monsooned Malabar en robusta-soorten zoals Cherry AA 18, A 17 en de ongewassen Kaapi Royale
Schermgrootte: Scherm 14-18
Soorten: Selection 795, Selection 9, Caturra, Kent, Cauverry, Robusta
Verwerkingsmethoden: gewassen en ongewassen
Oogstperiode: tussen oktober – februari
Totale productie: (uitgedrukt in zakken van 60 kg) Ongeveer 6.200.000 waarvan ongeveer 75% robusta en 25% arabica.

De koffiecultuur in India is te danken aan Baba Budan. Hij zou koffiebonen uit Mekka hebben gesmokkeld en ze hebben geplant in de bergen van het district Chikkamangaluru, bekend als Baba Budan Giri. De koffieteelt op commerciële schaal begon in de 18e eeuw en is tegenwoordig voornamelijk exportgericht. Bekende koffieregio’s in India zijn Chickmagalur, Coorg, Pulneys, Nilgiris, Bababudangir, Manjarabad.

Er zijn verschillende kwaliteiten voor de gewassen Arabica koffie uit India. Dit zijn de zogenaamde Plantation koffies. Denk aan plantage AA of plantage B. De aanduiding plantage AA, plantage A en plantage B verwijst naar de schermgrootte van de bonen. Gewassen en ongewassen robusta wordt geproduceerd in India. De naam Cherry wordt gebruikt voor de ambachtelijk bereide zongedroogde koffie. Ook hier wordt de schermgrootte aangegeven door middel van letters. Bijvoorbeeld India Robusta Cherry AA. Het bekendste robusta-gewas is een perkament AA, ook wel Kaapi Royale genoemd.

In de 18e eeuw werden de bonen met houten zeilschepen vanuit Zuid-India naar Europa vervoerd. Tijdens deze reis werden de bonen blootgesteld aan vochtigheid en tropische zeebriesjes. Dit tastte de bonen aan en gaf ze hun karakteristieke smaak. Om dit proces na te bootsen, worden de bonen nu blootgesteld aan de tropische moessonwinden aan de kust van Malabar in goed geventileerde warenhuizen. Gedurende 2-3 maanden ondergaan de bonen dit ‘moesson’-proces om deze onderscheidende smaak te creëren.

Bijdendijk kan u de volgende koffies aanraden:
• India Plantage AA
• India moesson Malabar AA
• India Perkament AA Kaapi Royal

Deze koffies worden gekenmerkt door een vol en krachtig smaakprofiel met tonen van chocolade en een hoge aromatische complexiteit met een gemiddelde zuurgraad.

WELKE KOFFIE ZOEKT U?

Neem gerust contact met ons op als je koffie wilt praten! Er staat altijd iemand binnen ons team klaar om je te helpen

KOFFIE KOPEN