Bijdendijk

KOFFIE UIT INDONESIË

INDONESIË KOFFIE

Continent: Azië
Hoogte: 400– 1800 MASL
Beoordeling: Mandheling, Kalossi, Java PTPN, EK1, AP1
Schermgrootte: Scherm 14-20
Soorten: Jember, Catimor, Sigarar Utang, Ateng, Flores, BGN
Verwerkingsmethoden: gewassen, half gewassen en ongewassen
Oogstperiode: Java: tussen juli – september
Bali: tussen mei – oktober
Sumatra: tussen september – december
Flores: tussen mei – september
Totale productie: (uitgedrukt in zakken van 60 kg) Ongeveer 12 miljoen, waarvan 80% robusta en 20% arabica.

De VOC, de eerste naamloze vennootschap en destijds de grootste handelsmaatschappij ter wereld, wilde het koffiemonopolie van de Arabische landen doorbreken. Ze wisten de zaden te bemachtigen en vormen zo de basis voor de koffiecultuur van Indonesië. Vanwege een ernstige uitbraak van bladroest is het ras Robusta geïntroduceerd, dat nu het grootste deel van de koffieproductie voor zijn rekening neemt.

In Indonesië wordt koffie geproduceerd op de verschillende eilanden zoals Java, Bali, Sumatra, Sulawesi en Flores. Mandheling is een bekende koffie uit Sumatra. Het is een merknaam voor koffie afkomstig uit Noord-Sumatra. Een veel voorkomende koffie uit Sulawesi is de Kalossi. Het belangrijkste gebied voor koffie (Kopi in het Indonesisch) is de Toradja Highlands. Sulawesi wordt gekenmerkt door een hoog ijzergehalte in de bodem, wat de Kalossi een eigen karakter geeft.

Er zijn verschillende kwaliteiten waarbij klasse 1 de hoogste kwaliteit is met de minste gebreken. Er zijn ook andere omschrijvingen zoals EK, wat staat voor eerste kwaliteit. Elke beschrijving staat voor een andere manier van bereiden en verwerken van de koffie.

Bijdendijk kan u de volgende koffies aanraden:
• Indonesië Mandheling Grade 1
• Indonesië Kalossi Grade 1

Deze koffies kenmerken zich door een pittig en romig smaakprofiel met tonen van donkere chocolade, bloemen en kruiden, met een ronde volle body en een milde zuurgraad.

WELKE KOFFIE ZOEKT U?

Neem gerust contact met ons op als je koffie wilt praten! Er staat altijd iemand binnen ons team klaar om je te helpen

KOFFIE KOPEN